måndag 29 augusti 2022

Hur jag inte blev författare

Ännu en tråd ur Offerkofta, CV:t som inte räds att även notera grandiosa nederlag.


Så hände det sig att fältpräst Otto Katz skickade ut sin kalfaktor, den tappre soldaten Švejk, för att i första bästa butik införskaffa helig olja, välsignad av biskopen, för detta saknades och behövdes snart till nästa mässa. Och så marscherade den tappre soldaten Švejk ut på shopping i Prag.

I somliga butiker skrattade man ut honom, i andra gömde man sig under disken. Men den tappre soldaten gav sig inte, och äntligen, i en mindre nogräknad färgaffär, sa man helt enkelt
”Ge honom tio deka linolja nummer tre, herr Tauchen!”
och ignorerade effektivt och affärsmässigt alla andliga skrupler. Mässan kunde börja.

Jag har känt mig som Švejk, men mötte aldrig någon butiksassistent Tauchen. Det närmaste jag kom var en sällsynt god och ärlig människa som jag enligt alla regler aldrig skulle ha fått träffa.

Att sälja in en bok kan vara lika svårt som att hitta en butik med helig olja, välsignad av biskopen (bör stå mellan olivolja extra vergine och rapsolja).
Detta även om det är en deckare.
Än värre om den är samhällskritisk, här i Landet Locket På.
Och vad inget svenskt förlag ville ha i början av 2000-talet var en ny Salman Rushdie på halsen, och då hörde ändå blodbad som det på Charlie Hebdo till framtiden.

Mitt manus började ta form när Pela mördades, bli klart när Fadime mördades och den uppenbara förebilden var dessvärre Satansverserna, boken som ayatollorna i Iran ville ha ihjäl stackars Rushdie för. Liksom i ”verserna” for vi mellan himmel och jord med en ärkeängels hastighet:

• Vi fick i min uppgörelse se --- bland mycket annat --- hur min patriarkala svärfamilj plågade min fästmö tills den psykiska sjukdomen var ett faktum, obotlig med paranoida tankar, självdestruktiva röster och våldsamma utbrott. Hon kunde i princip ha gått under hon med. Badkarsdrunkning, balkongflygning, varsitt pistolskott eller nu självmord, vari består skillnaden för den som är död? (Skulle jag ha kallat det för hederssjälvmord? En väsentlig del av henne dog iallafall.)
• Vi fick möta profeten som familjen fick för sig att skylla på, sedd i dunklast tänkbara grottljus.*
• Vi fick även se jugoslaviska kriget som de flytt ifrån, se cirkusen kring den elfte september när vi ändå höll på och till sist men inte minst så fick vi
• skåda svenskarnas totala beröringsskräck beträffande hedersvåld etc. --- också en sorgesam cirkus med apologeter, medlöpare, likgiltighet och ren desinformation…

…och om jag även hade läst min bok ordentligt så hade den klart och tydligt talat om för mig att de svenska förläggarna hellre skulle gömma sig under bordet eller i en manushög än att låtsas om att min giftiga lunta existerade.

Eller kanske att de skrattade ut mig bakom sina blanka nejbrev. Jag nämner inte vilket förlag som sade att min berättelse stred mot deras ”policy”.
(De vägrade bestämt att förklara hur, eller vad denna policy överhuvudtaget bestod i.)
Nästa ställe var inte mindre Kafka. För det första, sade de högdraget, så hade de inte läst mitt manus. För det andra så tyckte de Inte Om Det.

Och så vidare. Mellan varje refus med nya, alltmer fantastiska ursäkter så skrev jag om det stackars manuset, som likt isländsk surhaj jäste och bara blev oätligare. Ja, jag ledsnade! Enligt en skrivande vän så finns något slags Sjuförlagskris: Det sjunde nejet gör nånting otäckt med en. Så en vacker dag stod jag där på Gamla Brogatan och mindes min egen devis, ”Följ inte reglerna för då förlorar du”.

Enligt reglerna så skulle jag inte alls stå där. Jag skulle snällt skicka in min sjunde version av manuset och sen sitta hemma och vänta på nästa förolämpning från någon utan namn och ansikte. Jag skulle inte vänta på Gamla Brogatan tills klockan närmade sig fem och uppmärksamheten närmade sig noll eftersom de flesta bara vill hem då. Reglerna innebar också att dendär porten som leder till förlaget och div. olika fina kontor, den som öppnas och stängs hela tiden, som om den hade andnöd, absolut inte skulle smitas in i --- så nu smiter vi in!

…Uppför den gamla stentrappan. Se officiell ut! Designbyråfolket, förlagsfolket och advokatbyråfolket kan få tro att jag hör till något av De Andra kontoren…
Fram tills nu! Och har vi inte tur som tokiga? Titta, även förlagsdörren hyperventilerar. In!!

Dörren ledde inte till någon ifrågasättande reception utan direkt till en ljus men smal korridor i det gamla huset, det var trångt och småkaotiskt på förlaget och övervakningen var för närvarande noll. Så mitt allmänna regelbrott upphöjdes till grovt brott mot oskriven lag när jag tittade in i ett litet pappersfyllt rum närmast ingången, där det satt en hypertrevlig lektör. Knack, knack på den öppna dörren. Jag förklarade, stammande, mitt dilemma med texten som ingen verkade våga ta i. Kunde hon inte vara så snäll och läsa det, och ge mig något slags mänskligt svar?
Det kunde hon visst, trevliga människan.
”Lägg den därborta.”

Upprättelse kan komma i mångahanda former. Till och med de mest nedslående besked kan verka befriande, särskilt om man som jag vid detta laget bara ville höra ett sant ord, d.v.s. ord från någon ärlig som träffat mig på riktigt och sett mig i ögonen.
Och sådan bekräftelse fick jag.
Det kom ett brev.
Hon tackade för läsningen, hon fann berättelsen intressant. Som enkel lektör skulle hon dock aldrig, aldrig våga ta upp mitt politiskt pyrande manus på nästa möte. Så nu hade jag svart på vitt om dess omöjlighet.

Det har gått ett par decennier, snart mera. Andra har fått börja prata och skriva så smått, i den mån omvärlden med sitt Locket På nu bryr sig. Och jag har skuttat vidare till nästa omöjliga hinder här i livet, och nästa, och… Det är inte säkert att jag fortfarande skuttar när någon eventuellt läser detta. Var kan man köpa helig olja, välsignad av biskopen?

---***---

Ps. Ett par veckor efter att jag skrev allt ovanstående har någon till sist, efter alla år, faktiskt stuckit kniven i stackars Rushdie. Så nu får vi se hur det går på förlag och medier med nästa som vill berätta om hedersvåld. Den lilla ryggrad de fått, är den borta igen?

----------fotnot:
*Underliga tankar och syner kan uppstå om man råkar slå huvudet väldigt hårt i en stalaktit.

måndag 22 augusti 2022

Frau Musica

Tråd nr. XVIII ur Offerkofta, ett slags hypertextuella arbetsmemoarer.


En godkänd musikmänniskas godkända CV skulle inte innehålla informell utbildning, oavsett hur värdefull. Den skulle innehålla Kgl. Musikhögskolan eller Södra latins musikklasser, om mina öron hade velat gå där. Den skulle inte innehålla en djupt men oftast väldigt informellt musikalisk familj eller gatuspelningar i Gamla stan som, i det mest patetiska fallet, gav en euro och tio isländska krónur. (Dessutom var pianot tungt.) Jag är rädd att CV:t inte ens skulle innehålla Gretchen.

Det riktiga namnet har jag glömt. Mor vet, men jag orkar inte fråga…

Nåväl: ”Gretchen” skulle lära mig spela elorgel för att familjen hade en elorgel, och då är det roligt att kunna spela på den. Säkert utvecklande och bra, nein? Det hela gick via kommunala musikskolan på något sätt. Hanschen klein, Däruppe på berget, Swanee River och annat allmängods började långsamt låta bättre och bättre. Men lille Joakim vantrivdes. Han var inte stor nog att nå ned till pedalerna, gamla fröken blev så arg när tio små fingrar spelade fel eller fritt – Nein, nein, nein! – ropade hon, för hon var tyska.
(”Jag undrar vad hon gjorde under kriget?”, undrade lille Joakim.)
Den unge organisten lärde sig avsky fast takt också, för den hölls genom att frökens klacksko slog hårt och preussiskt i den övergivna aulan så att väggarna ekade.

Annars tyckte gamla fröken tyckte så mycket om lille Joakim. Och i mellanakterna ville hon så gärna kramas, för hon hade inga egna barnbarn. Det sistnämnda var kanske hemskast av alltihop… Lyckligtvis blev organistutbildningen inte alltför grundlig eller långvarig. Ändå – jag ska vara rättvis nu. Det fanns en fördel med denna musikaliska grundning, via orgel istället för piano. Mitt ibland alla fasor, detta bangande, den konstanta skräcken vid tangenterna och allt annat hemskt och underligt och kladdigt… så blev jag aldrig, aldrig någonsin tvungen att spela Für Elise.

På något sätt är musikvärlden litet, bara litet rättvisare än konstvärlden. Man kan inte tejpa fast en banan på ett notpapper och kalla det för musik.* Och kan du spela så kan du. Jag bevisade mig redan på skolfestivaler och skolavslutningar. Senare hade jag en varieté och litet annat ihop med några vänner (så mycket som det då redan röriga livet på Södertörn m.m. tillät) vilket ledde till solospelningar, andra samarbeten och vårdspelningar. Ach ja.


----------fotnot:
*Alla känner inte till människan som tejpade upp en banan på en fin gallerivägg och fick några miljoner eller vad det nu var för den. Eller konstnären som gick dit och åt upp bananen och kallade även detta för konst. Så övermogen är konstvärlden. Den drar fruktflugor till sig.

Maurizio Cattelan, "Commedian".
Foto (c) Wikipedia.

måndag 15 augusti 2022

"Tilt!"

Tråd nr. XI ur Offerkofta, stämningsbild från första gången som jag blev utbränd. Och insåg att ersättningar och såntdär, det finns inte för mig.


En flipperkula slås av flipprar, kastas utför ramper, slukas av fallgropar, skjuts ut igen och studsas våldsamt mellan runda poängmojor, det piper och blinkar och gör inte ont för kulan som är gjord av stål och inte känner någonting.
På mig gjorde det ont.
Jag var nära väggen.
Jag hade försökt hitta någon som kunde hjälpa mig att lägga ned firman säkert, eller hjälpa mig framåt, jag stångade mig blodig mot agenturer och bildbyråer och kom ingen vart. Telefonsamtal och mail och flera telefonsamtal…

Och, och, och.

Arbetsförmedlingen i Vällingby skickade mig till AF Kultur som skickade mig tillbaka till Vällingby som skickade mig till läkare som absolut inget förstod om alla dessa Och.
(Socialen, självmordstankar, diakon, och så flipper några varv till och psykologer, sjukskrivning --- ingen ersättning.)*
Jag blev mer utbränd som kula i det flipperspelet än jag redan var.
Och efter och, och, och i ett antal månader gav jag upp. Jag hade inget val. Jag var inte gjord av stål.
Och fortsatte ringa, tjata, söka uppdrag, flippras mot nästa blinkande hinder, högljudda studs, nästa diskreta vägg.



*Nota bene: Åren innan, när det gick bra för mig, så betalade jag en hel del skatt -- i alla fall vägt mot det som jag fick in. Men nu, när det gått illa ett tag, vad fick jag från Samhället? Frikort till flipperspelet, i längden ingenting. Det var väl något sånthär som jag varit rädd för redan från början.

måndag 8 augusti 2022

Följ inte reglerna för då förlorar du

Tråd nr. VIII-IX ur Offerkofta.
Idag tvinnar jag två trådar från Södertörn i mitt liv. Första tråden är en begynnande insikt, den andra handlar om hur jag blev illustratör -- och cyniker -- d.v.s. hur jag insåg att här i livet så får man inte följa reglerna. De är som regel gjorda för att gynna andra men inte en själv.


(Utanför blivande Moas båge)

Någon: ”Och varför läser du filosofi?”
Jag: ”Jag liksom gömmer mig här för att jag inte kan bli det jag vill bli.”
Samme Någon: ”Det där är ju mitt liv!”

Och sannerligen, filosofin på Södertörn var sprängfylld av dansare, dramatiker, konstnärer, poeter, skribenter… Ungefär en i varje kull gick det så småningom riktigt bra för. Andra har försvunnit bara…
Varför går det bra för somliga men inte för andra? Jag fick anledning att fundera på det redan på kårtidningen.

---***---

Scenanvisning. Virtuell tidningsredaktion som tjafsar på varsitt håll framför mestadels lånade skärmar. Det är tidigt 2000-tal och smartphones hör framtiden till. Här hörs inga änglar men väl en klagokör av telefonmodem någonstans i bakgrunden.

Jag kom till Södertörn i deras allra första vilda år och till en början var kårtidningen en ganska oregerlig sak. Det fanns några solar i mitten som gjorde allt det roliga. Resten av redaktion var ett moln av satelliter som liksom fanns till hands och jag var en allt mer ofrivillig måne, inget ljus på mig. Jag kom liksom aldrig med. Det fanns alltid någon ursäkt.

Till sist tröttnade jag och ”råkade” skicka min lilla bild till hela redaktionen om hur många små kringkretsande himlasjälar som helst. Mitt senaste, vad tycks? Och tänka sig, hela stjärnsystemet minus mittsolarna själva tyckte att mitt bidrag var bra! (Jag kan inte ens komma ihåg vad det var.) Och efter detta oväntade utbrott av demokrati blev de helt enkelt tvungna att publicera mig:
”Ja, bilden var bra… men nästa gång behöver du väl inte skicka till alla?”
”Hoppsan, gick den till alla? Ojdå!”
Jag hoppas att jag inte spelade över.

Omsättningen i studentföreningarna var snabb. Folk kom, läste sina kurser och gick. Men mitt liv var betydligt rörigare, jag läste några poäng i taget, och snart var resten av folket på SODA utbytt – nu en redig, trevlig, riktig redaktion, som sig bör välvattnad plantskola för framtida journalister. Men jag var kvar, ett fast inslag, en riktig veteran. Och en av vännerna på redaktionen fick snart in en artikelserie på fina Upsala Nya Tidning, och såg till att jag fick illustrera den. Häpp!

Det hade jag inte fått annars, det fungerar tyvärr så. Och än idag reser sig höga murar om jag inte känner rätt person i rätt ögonblick. Sedan ett par decennier tillbaka har jag ändå kunnat kalla mig för illustratör: Affischer, förstasidor till tidskrifter, bokomslag, skivomslag, webbgrafik, animerade musikvideos, loggor på kartonger... och det finns en barnbok på väg att födas. Tänka sig, jag har gjort allt detta, och det började med en liten kupp.
Följ inte reglerna, för då förlorar du.

måndag 1 augusti 2022

Glöm inte fjädrarna! (eller Hur jag blev konstnär)

Tråd nr. VII ur Offerkofta, CV-memoarer som länkar litet kors och tvärs. Koftans sjunde tråd är ett manus för bredbild, en monumentalscen av pinsammaste, ovilligaste slag. Den handlar nämligen om hur undertecknad fick sitt kall.


Scenanvisning. Scenen med det konstnärliga uppvaknandet är mycket imponerande och kräver massor av statister. Det krävs mycket fjädrar och en bra, väldigt oblyg kör -- på himmelssidan. På scenens jordiska sida så behöver vi ett trist inrett seminarierum och någon som spelar den eminenta Fredrika Spindler, som såsom bara experter kan trasslade ut Spinozas Etiken för oss filosofistudenter (ett par dussin).

Det var absolut nödvändigt, vill jag lova. Ge tusen kattungar tusen garnnystan och obegränsat med tid så får du en härva av samma svårighetsgrad: Boken består av paragrafer, lemman, korollarier, bevis, axiom och tusen fler garnfärger och de hänvisar alla till varandra. Men mitt i detta sammelsurium så finns det en himmelsk kakofoni. Han trodde att Gud finns i allting, herr Spinoza. Och en särskilt viktig ton som jag hörde över de andra var begreppet conatus, och det ska ungefär betyda Strävan:

I varje människa finns något gudomligt som växer
som vill gro och blomma ut!
bliv den du är!

Nu behöver vi fönster till seminarierummet: Måla en fantastisk solnedgång i vintern utanför, Södertörn flammar i cinnoberrött, guld och en massa annat (det är dyrt, men spara inte på guldet!) såsom fransk ultramarin, indigo och faktiskt några stråk av smaragdgrönt. Osv. Här kommer nu hela änglakören som skriar för full hals:
”Bliiiv den du är! Conatus, conatus!”
”Så i helvete heller! Jag fick canvas och färg och penslar av min kusin gitarristen i fjol och de ligger gömda i källaren och ni vet fanimej varför. Detta samhälle Vill Inte Ha konstnärer. Det vill ha ingenjörer som farfar eller direktörer som morfar eller åtminstone självförsörjare ---"
”Du har bara ett liv, eeeett liv…”
(Dånande basuner, lyriska lyror, maniska violiner.)
”Sjas, jävla fjäderfän! Tyst!”

Inte höll de tyst. Conatus, conatus. Det är orättvist av mig att skylla allt på Spinoza när Nietzsche, som vanligt skadeglad, redan gjort en hel del av förförstörelsearbetet. Utan att gå in på filosofin så stod det nu klart att jag var dömd, oåterkalleligen dömd att bli mer paria än jag redan var. Och konstnär. Man har bara ett liv. Och, i vissa sorgliga fall, skyldigheten att förstöra det på vackraste vis.